Menu

Hunden och stjärnbilder

Hunden är ett mycket populärt husdjur i större delen av världen och de används också inom jakt och mycket annat där människan kan behöva lite extra hjälp. Hunden finns också i en hel del populärkultur, på muggar och annat. Men det kanske inte alla vet är att hundarna även finns på natthimlen. Då i form av stjärnbilderna stora och lilla hunden.

Stora hunden

Om man vill se stjärnbilder kan det vara till stor hjälp att ha ett bra teleskop till hands. Stora hunden innehåller förvisso flera ljusstarka stjärnor, bland dem den allra ljusstarkaste på himlen nämligen Sirius. Stjärnbilden består av åtta huvudstjärnor och den heter Canis Major på latin. Stora hunden är också värmlands landskapsstjärnbild.

Lilla hunden

Lilla hunden har två huvudstjärnor och förknippas i regel med jakthundarna som Orion hade i den grekiska mytologi. Stjärnbilden ryktas också kunna symbolisera vinmakaren Ikaros hund Maera. När Ikaros dödades lät Zeus hunden följa med upp i himlen och då ska Maera ha blivit lilla hunden, eller Canis Minor som den heter på latin.

Stjärnbilderna i dag

Att titta på stjärnor kan vara mysigt och det är roligt att fotografera dem. I dag är det dock ganska få som kan namnen på alla stjärnbilder, och än färre vet var på himlen de befinner sig. Stjärnbilderna finns kvar, men att köpa utrustning för att se dem kan vara dyrt. En del av dem, till exempel stora hunden kan dock ibland ses helt utan teleskop. Passa på att titta upp mot himlen nästa gång du är ute på sen promenad med hunden. Kanske kan du hitta flera vackra stjärnbilder?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram