Menu

Hundar som skäller

Skällande hundar kan upplevas som ett stort problem. Visserligen är det bra att hunden markerar att något ovanligt händer eller om det kommer någon, men då är det viktigt att den slutar skälla efter en liten stund. En jycke har otroliga krav på sig och kan därför blir förvirrad, för att inte veta vad den ska göra i olika situationer. Därför är det viktigt att man som hundägarna markerar när det inte är okej och skälla. Annars har inte vovven någon chans att lära sig skilja på vad som är rätt eller fel.

Mer information på vad man kan göra när ens hund skäller, finns att hitta nätet. Det är bara att skriva in det som sökord i en sökmotor, precis som om man söker barnartiklar på https://www.bigbaby.se eller något liknande. För det finns ingen som tycker om hundar som skäller!

Flera orsaker till skällandet

Det finns åtskilliga orsaker till varför jycken skäller och vet man orsaken går det bra att göra något åt missljudet.

De vanligaste orsakerna är:

  • Vaktar och varnar – Den allra naturligaste orsaken till varför hunden skäller är att den vaktar och/eller varnar när någon/något kommer förbi hundens territorium. Jycken talar om att det inte är lönt att komma hit och försöker med något. Varningsskall är oftast lite dovare/mörkare än det vanliga skallet som hunden brukar ha. Det finns en del vovvar som bara skäller när det är någon hemma för att varna att det händer något ovanligt.
  • Påkalla – Det finns jyckar som skäller för att påkalla uppmärksamhet om det är någon i deras flock som är i fara på något sätt. Då är det kortare skall, som sedan upprepas efter en kortare paus.
  • Rädsla eller ångest – Hundar som lider av separationsångest skäller gärna, eftersom den blir självbelönad och ju mer ängslig vovven blir, ju högre blir skallet. Skallet är oftast väldigt ljust, för att så småningom gå över till ylande eller gnällande. Dessutom gör hunden ett kort uppehåll mellan sina skall, för att lyssna om det är någon som hör skallen, för att sedan börja skälla igen. Jyckar som är rädda skäller oftast för att skydda sig själv i ett förebyggande syfte, för att hindra andra hundar att komma närmare.
  • Upphetsad eller lekfull – När hunden skäller på detta sätt, så är det vanligast bland valpar och unghundar. Hunden skäller för att se till att intensiteten ska bli högre i leken. Nästan lite som om vovven stammar med en liten förstavelse. Istället för ett vanligt voff, blir det a-voff. Hunden kan också skälla då det är något spännande eller roligt är på gång, som exempelvis att få åka med i bilen eller komma ut ur bilen. Då skäller jycken ganska ihärdigt och inte allt för sällan blir den belönad direkt då hunden får hoppa in eller ut ur bilen direkt, vilket ofta var tanken från hundens sida.

Dessa var bara några av de orsakerna som gör att hundar skäller!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram