Menu

Hunden som statussymbol

I Skandinavien har vi en jämförelsevis sund syn på djurhållning och det finns en tydlig lagstiftning om vad som förväntas av en hundägare. Det har också påverkat hur vi ser på vår fyrbenta vän hunden. Detta håller hunden som statussymbol på en någorlunda sund nivå, även om den naturligtvis förekommer även hos oss som statussymbol. Det är lätt att tankarna förs till bland annat Paris Hilton och hennes små chihuahua-hundar. Den lilla knähunden, som enkelt får plats i Gucciväskan, symboliserar lyx, flärd och oberoende. Den mäktiga dobermanhunden visar på att du som hundägare själv är ett powerhouse och steget före, som klarar av att handskas med en så krävande hund.

Men visst går det mode i hundraser även hos oss i Sverige. Labrador och golden retriever ligger som de gjort i mer än ett decennium, fortfarande på topp i popularitet. Mopsar har också blivit en otroligt populär ras, inte minst på grund av det trevliga temperamentet den har. En mops är gladlynt, gillar andra hundar och är förtjust i barn. Som tur är går det dock inte mode på samma sätt som med kläder. Det går inte att köpa en hund och beställa hem den över nätet hursomhelst, som om det vore en snygg tröja från kids brand store eller någon annan onlineaffär.

Mops som vilar i soffa

I Asien är det en mycket mer utbredd attityd att hunden är en statussymbol. Hos den kinesiska medelklassen har tibetansk mastiff blivit en ras som är starkt förknippad med ekonomisk status. För en tid sedan på en mässa för lyxhundar, såldes ett exemplar för 12 miljoner svenska kronor! Rasen sägs ha ett lejons blod är är kungen bland alla mastiffer.

Köp din hund av en registrerad uppfödare

Tänker du köpa hund ska du inte tänka på status när du väljer ras. Du bör överväga din livsstil, hur dina hem- och familjeförhållanden ser ut, hur mycket tid du vill lägga ner på din hund och vad du vill göra med den. Det kan visst kännas maffigt med en stor hundras, men är du redo att lägga ner den tid och energi som krävs för att träna en sådan hund? En stor hund måste du ha god kontroll på och då är det lydnadsträning som gäller.

Golden retriever tränar agility

En mindre hund behöver du inte motionera i lika stor utsträckning. Men även en liten hund måste lydnadsträna för att bli en hud som är trevlig att ha med sig i olika sammanhang. Även små hundar kan vara väldigt högenergiska och kräver stimulans och träning, för att må bra och bli lugna och harmoniska kamrater.

Till den dagliga skötseln och träningen med hunden tillkommer också kostnaderna för den. Det varierar också mycket från ras till ras. För det första kan det vara höjda försäkringspremier för vissa raser, vilket då innebär att de löpande kostnaderna blir större för hunden. Till detta kommer foder, pälsvård hos hundfrisör för långhåriga raser och kostnader för hunddagis om du behöver det. Så det finns många saker att ta i beaktande när du skaffar hund och det är mycket viktigare att du tar detta i beaktande, snarare än tänker på vilken status du vill signalera.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram