Menu

Låt hunden dra

Hunden har i många århundraden varit ett sällskap till människan, men även ett nyttodjur med en uppgift. Idag är hunden allt som oftast endast sällskap, men hundens behov av att jobba finns kvar. Hundar är dessutom överlag ganska överviktiga och drar på sig välfärdssjukdomar precis som husse eller matte kan göra av för lite motion och för mycket mat.

Ett vanligt problem idag är hundar som skäller och detta kan bero på att hunden är understimulerad. Det betyder att du som hundägare helt enkelt inte aktiverar din hund tillräckligt mycket, så att den därför börjar hitta på egna hyss, påkalla uppmärksamhet eller vakta onödigt mycket. En viktig tumregel inom hundägande är att en trött hund är en nöjd hund.

Aktivera din hund med drag

Du måste inte ha en polarhund, alla hundar kan dra oavsett ras och det finns både träningsform och tävlingsgren för detta. Genom att träna drag på olika sätt stärker du din hunds muskler och leder och kan förebygga ledproblem. Det är dock precis lika viktigt för hunden som för dig att det sker på rätt sätt eftersom felbelastningar och slitage även kan drabba hundar.

För att komma igång kan du kontakta en klubb som sysslar med detta, eller läsa in dig på egen hand, men börja lätt. Sätt inte på hunden för stora vikter med en gång och röntga hundens höftleder först innan det blir allvar. Det är bra att känna till hundens höftledsstatus för att förebygga fel träning eller direkt skada. Börja heller aldrig med tunga drag på växande yngre individer. Är hunden ung kan du låta den gå i kuperad terräng, leka i backar och simma mycket så lägger du en väldigt bra grund för fysträning när den har blivit äldre.

Tävlingsformen heter weight pulling och här möts olika raser indelade i viktklasser. Under en tävlingsdag kan du se många olika raser, från kraftfulla american staffordshire terriers till chihuahuor och andra småhundar.

Nu är det ju inte bara hunden som behöver träna, även du kan må bra av att röra lite på dig utöver hundpromenaderna. För din egen träning har gorilla sports allt du behöver i form av redskap, maskiner och till och med träningskläder som passar när du tränar själv eller är ute och är aktiv ihop med din hund. Ta en titt där och se till att både du och din hund kommer i form en gång för alla.

Rätt utrustning är viktig

För att inte hunden ska få skador är det viktigt att anpassa dragselen till vad det är hunden ska dra. Det finns olika viktpunkter beroende på vad som dras och hur det är fäst, så använd inte en sele för drag av skrinda till att dra kedjor på marken, använd hellre en weight pull-sele. Det är dessutom viktigt att selen är individanpassad. Alla hundar ser olika ut och har olika kroppsform och därför ska du måttbeställa en sele så att den har rätt mått och rätt storlek.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram