Menu

Fördelar med att adoptera en hund

Att skaffa hund är att skaffa sig en lojal och trofast vän så länge hunden lever, vilket är den största fördelen de flesta ser med att ha en hund. Andra fördelar med att vara hundägare är en generellt bättre hälsa och ett större socialt kontaktnät via andra hundmänniskor man lär känna. Om man dessutom väljer att adoptera hund istället för att köpa en valp från en uppfödare kan man räkna med ännu fler fördelar än dessa.

1024px-Dog_in_animal_shelter_in_Washington,_IowaDen mest självklara fördelen med att adoptera en hund från ett hundhem är självklart att man ger en hund som av någon anledning inte kunnat stanna hos sin förra ägare en ny chans till ett bra och kärleksfullt liv. Hundar kan komma till hundhem av flera olika anledningar – de kan helt enkelt bli bortlämnade för att hundägaren inte längre har tid att ha hund, de kan ha hittats på gatan och de kan ha hämtats från en ägare som misshandlade dem. I samtliga fall längtar dock hundarna efter en ägare som älskar dem och som de kan älska tillbaka. När man adopterar en hund hjälper man dessutom inte bara den hunden, utan också en annan hund som kan ta dess plats i hundhemmet. Många hundhem har nämligen mycket begränsat med platser och ont om resurser.

En annan fördel är att man får en hund som redan har fått en grundläggande träning, det vill säga en hund som är rumsren, som vet hur man går i koppel och som redan har fått alla sina tänder (och alltså inte kommer att bita sönder all inredning).

Med allt detta sagt finns det dock självklart även vissa nackdelar med att adoptera en hund som man själv inte har tränat sedan den var valp. Det kan till exempel handla om att hunden har varit med om traumatiska upplevelser som gör att den är rädd för barn, gräsklippare, vilt eller hundra andra saker. Det kan också vara svårare att lära hunden det beteende som du förväntar dig av den, till exempel att den inte ska tigga vid bordet, om den tilläts göra det i sitt tidigare hem. I det allra flesta fall känner dock hundhemmet till hundens alla egenheter, och hundar genomgår vanligtvis mentaltester innan de adopteras vidare för att hundhemmet ska försäkra sig om att hundarna mår bra psykiskt och inte är farliga. Om man tycker att fördelarna uppväger nackdelarna, och vill ge en hund en ny chans till ett bra liv, ska man med andra ord inte tveka att adoptera en hund.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram