Att välja rätt hundras
Bara att bestämma sig för att skaffa hund kan kännas som ett tillräckligt stort beslut, men när man har fattat det beslutet kvarstår fortfarande att välja ras – vilket kan vara betydligt svårare. Självklart spelar estetik en stor roll i beslutet, det vill säga vilken ras man tycker är sötast, helt enkelt. Som blivande hundägare måste man dock även ta i beaktning de olika hundrasernas egenskaper, och vilka som passar in i ens egen livssituation och inte.
Ett exempel på hur hundraser kan skilja sig åt är deras instinkter. Beroende på för vilket syfte en ras är framavlad (jakthund, grythund, vallhund, vakthund eller något annat) har den olika instinkter som den måste få utlopp för. Raser som traditionellt använts för jakt och vallning är till exempel vanligtvis hundar med hög energinivå, som kräver mycket motion och mental stimulans. Om man överväger att skaffa en sådan ras måste man därför vara beredd på att ägna sig åt någon form av aktivitet med hunden, till exempel agility eller lydnad. Andra raser har ett särskilt utvecklat luktsinne, och kan behöva få använda det genom till exempel spårning. Det gäller att vara ärlig med sig själv och faktiskt konstatera om man har tid och ork för en brukshund, eller om en mer renodlad sällskapshund passar en bättre.
En annan viktig faktor när man väljer hundras är dess storlek. Bland hundarna finns den kanske största storleksvariationen inom en och samma djurart, då man som hundägare kan ha allt från en chihuahua som kan hållas i ena handen till en grand danois som väger närmare 70 kilo. Hundens storlek påverkar naturligtvis en rad olika faktorer som kan vara av större eller mindre betydelse för olika blivande hundägare. En stor hund kostar till exempel betydligt mer pengar än en liten hund, helt enkelt för att den äter mycket mer mat. Om man väljer att skaffa en stor hund måste man också vara säker på att man klarar av att hantera dess styrka även när den blir fullvuxen, så att man inte dras omkull av kopplet när man är ute och går. En stor hund kräver också mer utrymme, vilket ställer krav både på vilken bil man har och på ens boende. Om du vill ha en stor hund trots att du bor i en liten lägenhet, kan du därför bli tvungen att flytta. Du kan enkelt hitta en flyttfirma i Göteborg som kan hjälpa till med flytten på Rentandmove.se. Ytterligare en skillnad mellan små och stora hundar är deras livslängd – medan en grand danois som blir 10 år är sällsynt, är en vanlig ålder för dvärgpinschrar och andra små raser 15 år.
Det är också viktigt att överväga hur mycket tid man kommer att ha tillgänglig för att sköta om hunden. Den faktor som till största delen påverkar hur mycket skötsel en hund behöver är dess päls; ju längre den är, desto mer omvårdnad kräver den. En långhårig hund kan behöva borstas dagligen, och behöva mer omfattande klippning eller styling hos en hundfrisör då och då. Andra hundraser, till exempel mopsar, behöver rengöring av sina veck regelbundet. Ta reda på vad som gäller för just den ras du tänkt dig, och överväg om du är beredd att lägga ned den tiden. Den grundläggande vård som ingen hundägare kommer undan är dock kloklippning, ett bad då och då, rengöring av öronen och tandborstning. Då får man en glad och välmående hund, oavsett ras.