Menu

Hund i sängen eller inte?

När det gäller frågan huruvida man bör låta sin hund sova tillsammans med en i sängen eller inte finns det minst sagt delade åsikter. Alla hundägare har väl någon gång känt sig lockade att släppa upp sin fyrbenta vän under täcket när den står och gnyr vid sängens fotända – både hund och människa tycker ju att det är mysigt. Kanske låter man dock bli frestelsen för att man har hört argument mot att hunden ska få sova i sängen.

dog-791266_960_720Dessa argument brukar vanligtvis gå ut på att det är ohygieniskt att ha hunden i sängen. Man brukar då peka på att det finns flera sjukdomar och parasiter som drabbar hundar, som också kan smitta till människor, till exempel spolmask och fästingar. Även de som är experter på området, till exempel veterinärer, menar dock att det inte är någon fara för ens hälsa att sova tillsammans med sin hund, så länge man använder sig av vanligt sunt förnuft och tvättar sig själv och hunden så ofta som behövs, samt vaccinerar sin hund mot de vanligaste sjukdomarna och avmaskar den regelbundet. Det går däremot inte att komma ifrån att lakanen kommer att bli smutsiga snabbare än om man sover själv i sängen – hundar fäller till exempel hår och drar in smuts utifrån, som hamnar i sängen tillsammans med hunden. Man får därför räkna med att tvätta sina lakan oftare om man sover med sin hund.

Förespråkarna för att sova med sin hund som sällskap menar dock att det är värt besväret. I gengäld får man närhet till sin hund och en varm kompis i sängen som man kan gosa med. Det finns dessutom studier som visar att det kan vara positivt att utsättas från bakterier från hundar i viss mån – barn som växer upp med djur, och alltså exponeras för dessa bakterier, löper till exempel mindre risk att utveckla allergier.

Det finns också fördelar för den mentala hälsan att sova med sitt husdjur. En studie som amerikanska forskare har gjort visade till exempel att många sover bättre tillsammans med sitt husdjur än de gjorde annars. I studien ingick 150 personer vars sovvanor granskades, och de som sov med sitt husdjur (vilket var ungefär hälften av deltagarna) sov ofta bättre än de andra deltagarna. De rapporterade bland annat att de kände sig tryggare och mer avslappnade tillsammans med sin hund eller katt – vilket naturligtvis bidrar till en bättre sömn.

Om man bestämmer sig för att fördelarna överväger nackdelarna, och låter ens hund sova i sängen, kan det dock vara en bra idé att först investera i en ordentlig kontinentalsäng, så att man i alla fall har tillräckligt med plats. Något som även förespråkarna för att låta hunden sova i sängen kommer att erkänna är nämligen att hundar tar upp mycket plats när de sover.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram