Menu

Vad bör man tänka på när man skall resa med sin hund?  

Det är inte alls ovanligt att vilja ta med sin hund utomlands för att tillsammans kunna njuta av semester. Som hundägare finnsSmall dog maltese sitting in the suitcase or bag wearing sunglasses and waiting for a trip det dock en del punkter att fundera över och ta ställning till innan man reser utomlands. Det finns även lagar och regler som man måste följa, för att bevara hundens säkerhet och det skiljer sig när man väljer att resa med sin hund inom Sverige eller om man skall utomlands. Utomlands kräver till och med att man tar reda på vad som gäller för det specifika landet eftersom reglerna skiljer sig åt mellan länderna.

Självfallet är det riktigt roligt att ta med sin hund på ett äventyr. Det kan också vara mycket smidigt, så länge man följer de regler som gäller både för Sverige och landet som skall besökas. Generellt så gäller följande regler:

  • Hunden som skall tas med utomlands måste vara id-märkt.
  • Hunden som skall tas med utomlands måste ha giltigt vaccination mot rabies.
  • Hunden som skall tas med utomlands måste ha ett giltigt EU pass som gäller för sällskapsdjur.
  • Hunden måste vara anmäld hos tullen för att kunna föras in i Sverige efter en utomlandsvistelse.

Som hundägare bör man vända sig till det specifika landets ambassad för att ta reda på om det finns några fler regler som gäller, så att man inte riskerar att något oturligt sker under resan. Men oavsett landet som skall besökas så måste alla hundar inom EU vara märkta med microchip. Vidare så rekommenderas det också att man registrerar sin hund och sig själv som hundägare eftersom detta fungerar som en databas för alla hundar. Skulle olyckan vara framme och ens hund springa bort utomlands så är det mycket lättare att finna hunden via detta register.

När det gäller sjukdomar, speciellt sådana som smittar, så är det mycket viktigt att man som hundägare tar sitt ansvar. Det finns sjukdomar utomlands, vilka inte finns i Sverige idag och att därför ta med något sådant in till landet kan vara förödande för andra hundar (samt andra djur och människor). Vill man ha mer information om vilka sjukdomar som kan gälla kan man besöka Statens veterinärmedicinska anstalt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram